Assertiviteit

 

Assertiviteit is een term die wordt gebruikt in de sociale omgang met anderen én met jezelf.  Het is een respectvolle basishouding naar de ander én jezelf.

Voor een assertieve houding is het nodig dat jij je eigen wensen en prioriteiten bepaalt en  goed vasthoudt.

Dit betekent dat je niet altijd op een verzoek hoeft in te gaan, zeker niet als die tegen je eigen wensen, principes en prioriteiten in gaan.  Het betekent ook dat je vragen mag stellen, ook al lijkt het onnodig. En dat je nee mag zeggen als je iets niet wilt, waarmee je dan juist ja zegt tegen jezelf.

Het klinkt logisch, maar het kan ook lastig zijn !

Je hebt moeite met nee-zeggen. Bijvoorbeeld als de ander iets ‘presenteert’ alsof het ‘vanzelfsprekend’  is dat je ja zegt op een verzoek. Of dat een ander inspeelt op voor jou gevoelige waarden en normen. Het kan ook zijn dat je juist iets niet durft te vragen omdat dat je bang bent om voor gek te staan, te gaan stotteren of een black-out te krijgen en dicht te klappen.  Of je wilt je doel bereiken door boos te worden, en of inspelen op de gevoelens van een ander.

Dit is geen assertieve houding, maar een houding die afhangt van omstandigheden, zonder dat je je eigen grenzen hebt gesteld en die van een ander respecteert.

Dit kan anders.

In de assertiviteitstrainingen leer jij hoe jij je toekomst gaat veranderen.

Je voelt je vrij voelen om te doen wat voor jou het beste is en je behandelt jezelf  en anderen met respect. Je gaat je houding veranderen omdat je iedereen met meer zelfvertrouwen tegemoet treedt.  Je gaat open en eerlijk communiceren en neemt je eigen ruimte in. Je durft voor je mening uit te komen en je voelt je daarbij niet schuldig of onzeker.

 

 

Je voelt je vrij in iedere situatie met andere mensen, of dat nu zakelijk of privé is. Je kunt  “nee” zeggen als je iets niet wilt en anderen behandelen je met respect. Je voelt je op je gemak, ook als alle aandacht van anderen op jou gericht is. Dat is de ‘state of mind’ die je wilt bereiken en GAAT bereiken als je de online training ‘Assertiviteit’ volgt.

Dit ga je leren:

  • Doen wat voor jezelf het beste is
  • Voor jezelf opkomen zonder een ander schade te berokkenen
  • Open en eerlijk met elkaar communiceren en tegelijkertijd respect afdwingen
  • Prettig en authentiek ruimte innemen
  • Je eigen mening en gevoel uit spreken zonder je schuldig of onzeker te voelen

 

Dit herken je vast wel: je bent in een

 

Het begrip ‘assertiviteit’