Muziek in Coaching en Counseling

Muziek is een inspirerende kunstvorm die direct emoties aanspreekt en is daarom een prachtige vorm van communicatie in coaching en counseling. Muziek verbindt hart, gevoel en verstand, en vertelt een verhaal. Jouw verhaal. Muziek is dan ook puur en onuitsprekelijk. Het is een ervaring die volledig recht doet aan het begrijpen van emoties.

Uit onderzoek is gebleken dat muziek in verband wordt gebracht met de waarneming en beleving van emoties en kan worden gebruikt voor het herkennen, versterken en veranderen van die emoties. Muziek is ook troost, soms een troost van levensbelang en hoop. Daarbij maakt muziek energie en creativiteit los.

Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel – Plato

Tijdens counseling-coaching wordt gebruik gemaakt van muziek als vertaling van emoties en om emoties te kunnen (her)vinden. Daardoor krijgt het een associatieve en symbolische betekenis wat een belangrijk hulpmiddel is in het individuele proces van verwerking, verandering en acceptatie.

Stressvermindering

Muziek vermindert spanning en stress en heeft een positief effect op bloeddruk, hartritme en ademhaling. Hierbij spelen tempo, toonhoogte en intervallen een rol.  Muziek kan op een diep niveau de regionen in het brein stimuleren die verantwoordelijk zijn voor verwerking van geluid en emoties. Dit veroorzaakt een diepe ontspanning.  

>>>Luister hier naar een muziekfragment 

 

In overleg kan er voor deze vorm van coaching of counseling worden gekozen.