Autisme

autisme Autisme is een pervasieve (=diep doorgedrongen) ontwikkelingsstoornis, en valt onder het spectrum van autisme.

Iemand met deze een stoornis heeft moeite met informatie verwerking en daardoor een unieke leef- en belevingswereld. Dit heeft tot gevolg dat iemand beperkingen ervaart in levensprocessen en mogelijke moeilijkheden ondervindt bij socialisatie, communicatie en gedrag.

Door andere aandoeningen en ziektebeelden (differentiaaldiagnose, denk hierbij aan geestelijke en lichamelijke beperkingen, ADHD, ADD)  kan iemand met een autisme spectrum stoornis een kwetsbare maatschappelijke- en sociale positie verwerven, waarbij soms levenslange begeleiding noodzakelijk is.

In het autisme spectrum wordt een groep van drie stoornissen beschreven:

  • Autistische stoornis

  • Syndroom van Asperger

  • PDD NOS

 

Wat betekent dit voor de omgeving

De omgeving kan worden geconfronteerd met de kwetsbare levenspositie en begeleiding van een dierbare. Denk hierbij aan de risico’s van verslavingen, woon- begeleiding en werktrajecten, gevoelens van eenzaamheid, lichamelijke- en geestelijke beperkingen. Deze confrontaties kunnen een gevoel van onzekerheid en machteloosheid veroorzaken bij de omgeving; de ‘ kring’ wordt vaak kleiner. Behoefte aan erkenning is dan erg belangrijk.

Waarom coaching en counseling

Counseling en coaching helpt bij het proces van begrip en acceptatie. Door gesprekken, individueel of in een groep, kan de balans weer worden gevonden in dit proces. In sommige situaties is het mogelijk om in mijn praktijk cliënten met een autistische stoornis te begeleiden met counseling en/ of coaching – counseling en muziek.

*Autisme Spectrum Stoornissen vallen onder de psychiatrische ziektebeelden en zijn derhalve medische aandoeningen. Diagnostisering en behandeling vallen onder het werkgebied van een psychiater.

© Hanneke van den berg 2019