Hoe geschiedenis inspireert

Toen ik na het overlijden van mijn vader, een jaar geleden, samen met mijn broer het huis ging leeghalen – het huis met de kleine raampjes en de kasten, in de kasten de vele doosjes, bakjes en mapjes – kwam ik ook een map tegen met allerlei aquarellen, tekeningen en lithio’s. Groot en klein formaat. De map is van mijn opa geweest.

Mijn opa had die allemaal ooit gekocht op een veiling.  Hij verzamelde kunst en antiek, vooral kunstige dingen. Dat was ook in zijn eigen huis destijds te zien omdat alles stond opgesteld en aan de muur hing alsof het een museum was. Ik weet niet of alles even kostbaar is geweest, het was voor hem vooral een manier om plezier te hebben. Later stond veel ervan in het huis van mijn vader en in mijn eigen huis.

Mijn opa hield ervan om naar veilingen te gaan. Ik ben wel eens met hem meegegaan naar Amsterdam. In die tijd in een chique gebouw met dikke rood pluche vloerbedekking, veel sierlijke stoeltjes met zwarte zittingen die opgsteld stonden in brede rijen in een rokerige zaal en een veilingmeester met een hamer achter een katheder. Vooral die grote houten hamer vond ik als kind nogal fascinerend.

Kort geleden heb ik de map nog eens goed bekeken. Het is een verzameling van een schilders familie uit Amsterdam en Amersfoort, en mij vielen de mooi getekende en geschilderde details op. Ik ben echt geen kunstkenner, ik weet ook niet wat en of het iets waard is – daar is de verzameling waarschijnlijk ook niet oud genoeg voor – maar ik verwonder mij altijd welk gedeelte van de observatie wordt gevangen door de kunstenaar. Wat ik erin kan zien. Dit brengt mij dan meer dan een eeuw terug naar een tijd die ik helemaal niet heb gekend, maar die mij aanspreekt. Al is het alleen al om een voorstelling te kunnen maken hoe dat moest zijn geweest in die tijd. Ik houd van geschiedenis en dit beïnvloedt mijn verwondering en fantasie.

Mijn opa deed dat ook. Hij kon verhalen vertellen en leerde mij verhalen vertellen. Tegelijkertijd vertelde hij mij verhalen om mij iets duidelijk te maken,opvoedkundig en geruststellend in een tijd waarin alles druk en rommelig was. Er zat altijd een boodschap in. Toen ik klein was ging ik aan zijn hand iedere maand een boek kopen. Om verhalen te leren lezen. Waren het in het begin meisjesboeken, later werd dat literatuur. Die boeken heb ik nog steeds.

Mijn opa was een introverte en integere man die veel van zichzelf had ingeleverd in zijn leven. Die zich op sommige momenten machteloos had gevoeld door zijn geschiedenis en de oorlog. Maar ook goedmoedig de dingen had aanvaard die op zijn pad kwamen waar hij gelukkig mee kon zijn. Hij kon vergeven, want niet alles wat even leuk geweest in zijn leven. Hij leerde mij met weinig woorden dat je kunt kiezen om te vergeven als iets niet fijn verloopt. En als anderen jou niet willen vergeven, je dan nog steeds jezelf kunt vergeven. Hij heeft mij wel eens gezegd: ‘je kunt dingen die zijn gebeurd niet veranderen en ook niet uitwissen. Blijf altijd vooruit kijken want dat is de enige richting die je op gaat’. Eigenlijk was hij zijn tijd vooruit. Als ik er aan terugdenk voel ik alleen maar liefde. Alles gaat ook alleen maar over de liefde.

Een kunstenaar heeft meer dan een eeuw geleden deze tekening gemaakt. Heeft gedachten gehad, misschien wel gedroomd van een mooie toekomst en vanuit dat perspectief iemand getekend. Die toen nog niet wist dat ruim honderd jaar later de afbeelding gezien zou worden. Ik heb een aantal aquarellen en tekeningen uit de map gehaald en zal deze inlijsten. Dat is voor mij waardevol.

 

 

 

 

 

 

Afd. nr. 76: Meisje in houtskool door Hendrika Sluyter, ca. 1900 (prive bezit)

 

 

 

#geschiedenis #wijsheid #mededogen #invloed #huizen #dozen #boeken #mappen #schilderijen #kunst #kunstenaar #tekeningen #boeken #observaties 

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 

 Like hier mijn facebookpagina!

Deel je mening en laat een reactie achter in het


 

Comments

comments