Over controle, grenzen en valkuilen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je het weekend beide dagen nodig hebt om echt bij te komen. Je kunt je niet ontspannen, bent niet vooruit te branden en eigenlijk zou wel je een winterslaap kunnen gebruiken. Mogelijk heb je ook last van hoofdpijn, buikpijn of rugpijn en je vraagt je af waar je dit nu aan verdiend hebt. Je hebt tenslotte hard gewerkt en alles gedaan wat nodig is.

Iedereen heeft drukke periodes en bezig met agenda’s en verplichtingen. Je realiseert je dat je veel tijd en energie steekt in zaken die belangrijk lijken. Je wordt geabsorbeerd door de omstandigheden. Je merkt ook wel dat je geen controle hebt over zaken die buiten jezelf liggen, maar je bent in een, voor jou bekende, flow. Ergens weet je dat dit anders moet, maar je gaat gewoon door. Sterker nog, je bent er van overtuigd dat persoonlijke grenzen ook best flexibel kunnen zijn. Dit zijn je valkuilen want het is dan moeilijker om te luisteren naar signalen van je lichaam zoals vermoeidheid en pijn. Je gebruikt je reserves, totdat je voelt dat je echt te ver bent gegaan. En misschien al langere tijd. Je bent de controle kwijt over jouw grenzen.

Without a psychic boundary, we would be like drops of ink diffused in a pool of water, easily absorbed into other people’s definitions of us….It is our freedom to define ourselves *

Patricia Evans

 

Er zijn vaak maar kleine stapjes nodig om de controle over jouw grenzen weer terug te krijgen.

#Tip 1: Herken valkuilen 

Over grenzen heen gaan veroorzaakt stress, ook al is dit niet altijd direct voelbaar. Herken de redenen waarom je over je grenzen bent gegaan. (behoefte, schuldgevoel, onzekerheid, teleurstelling, prestatiedrang of anders). Tijd voor een ander perspectief !

#Tip 2: Vergeet MOETEN

Verwacht en eis je veel van jezelf? Er gaat niets mis als je een keer niet zo perfect bent. Gebruik ook het woord ‘moeten’ minder in je denken en spreken. Denk na voordat je ergens ja op zegt. Nee-zeggen mag namelijk ook. Soms hoeft er even niets.

#Tip 3: Plan vrije tijd

Maak een afspraak met jezelf (!) en boek een echt vrij uurtje in je agenda. Doe iets leuks. Zie dit als een cadeautje geven aan jezelf.

#Tip 4: Kijk naar je activiteiten

Heb je het idee dat echt alles nodig is? Combineer zaken of schrap ze gewoon. Dit geeft meer rust in je hoofd.

#Tip 5: Lief zijn voor jezelf

Net zoals je energie steekt in het lief zijn voor anderen is het nodig dat je ook liefde en aandacht geeft aan jezelf. Lief zijn voor jezelf zit in positieve feedback die je jezelf geeft, iets leuks doen en erkennen dat je soms even een time-out nodig hebt.

#Tip 6: Hulptroepen inroepen 

Niets is zo leuk om met een vriend of vriendin een gezellige tijd te hebben. Lachen, gezelligheid en een luisterend oor. Soms een lastig stapje om te zetten, zeker als je je overbelast voelt, maar jouw vrienden zijn er voor je.

#Tip 7: Trots zijn op jezelf

Kijk naar wat je hebt bereikt. Wees trots op je eigenschappen, ontwikkeling en successen. Richt je op de positieve dingen. Die zitten in kleine dingen. Niet alles hoeft groots en meeslepend te zijn. 

#Tip 8: Evenwicht in energie

Evenwicht in je energiebalans krijgt je door iets te doen, maar ook iets te laten. Je doet jezelf geen plezier met een uitputtingsslag. Integendeel: zorg voor balans in spanning en ontspanning.

>>>Meer ontspanning in jouw leven? Ontvang het GRATIS Inspiratieboek

>>>Lees ook mijn Blog: 5 Tips voor Stressmanagement 

×
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang
GRATIS TIPS voor assertief gedrag en persoonlijke effectiviteit

dit veld niet invullen s.v.p.

Ben je te vaak en te ver over je grenzen gegaan en is het moeilijk om een oplossing te vinden?  Lijkt het een terugkerend denk- en gedragspatroon dat je moeilijk kunt hanteren omdat je steeds in dezelfde valkuilen stapt?

In het intensieve programma High Impact Coaching ga jij jezelf uitdagen.

>>>Meld je hier aan 

 

 

* Patricia Evans in: Controlling People (Avon 2002) p. 33 and p. 37

#valkuilen #grenzen #controle #tips # evenwicht

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

 

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

Comments

comments