Maak jezelf onderdeel van een oplossing!

Hoe vaak heb jij het gevoel dat stress iets is dat je overkomt en waar je niets aan kunt doen? Je hebt het gevoel dat er te weinig uren in een dag zijn. Gebeurtenissen en verantwoordelijkheden in leven en werk die altijd je aandacht vragen.

Stressmanagement gaat over controle. Over je levensstijl, gedachten, emoties en de manier waarop je met problemen om gaat.

Stress wordt veroorzaakt door een combinatie van interne en externe factoren. Interne factoren zijn jouw reacties op gebeurtenissen. Externe factoren zijn de factoren die buiten jezelf plaatsvinden en die effect hebben op jou. Dit kunnen ingrijpende en ook minder ingrijpende gebeurtenissen zijn.

De mate van stress wordt bepaalt in hoeverre je zelf een keuze hebt (controle) en of hoe je actief met spanning om gaat.  Te veel negatieve spanning zorgt voor mentale en fysieke klachten. Langdurige stress kan chronische stress worden.

 

“The greatest weapon against stress is our  ability to choose one thought over another”

William James

 

Iedereen kent wel oorzaken die bijdragen aan stress. Een verhuizing. Financiële problemen. Relatie- of familie problemen. Conflicten op het werk. Dit is herkenbaar en aanwijsbaar.

Toch zijn er ook andere oorzaken waarbij je minder snel aan stress denkt maar die zich sluipend kunnen stapelen. Vaak heb je dit niet in de gaten totdat je het overzicht kwijtraak en opgebrand raakt.  Het is als een cirkel. De factoren kunnen een oorzaak zijn van spanning maar ook bijdragen aan stressgevoelens.

  • Piekeren, slecht slapen, vermoeidheid
  • Verlegenheid, onzekerheid
  • Bang voor de mening van anderen,  niet assertief zijn
  • Teleurstelling, schaamte
  • Machteloosheid, schuldgevoel
  • Eenzaamheid,  teleurstelling
  • Tijdgebrek, uitstelgedrag

 

Je kunt stressfactoren niet helemaal uitschakelen. Je kunt wel stappen nemen die je helpen meer veerkracht op te bouwen waardoor je op een andere manier omgaat met stress.

 

#1: Identificeer je stressgevoel door te kijken naar je eigen gevoelens, gedachten en gedrag

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alle oorzaken van stress kun je meteen achterhalen. Vaak is gedrag een gewoonte,  zijn gedachten comfortabel en zet je je gevoel wel eens opzij als iets lastig is. Je merkt pas dat iets een stressfactor is als een situatie teveel spanning oproept. Meestal merk je dat pas achteraf, als de schijnbare rust is weergekeerd. Een volgende vergelijkbare situatie zal dan toch weer een zelfde spanning oproepen.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van uitstelgedrag kun je ook worden geconfronteerd met andere gevoelens en situaties die spanning oproepen zoals schuldgevoel en tijdgebrek

⇒ Neem de eerste stap om Stress te verminderen en download hier het Gratis Stress Dagboek

#2: Vervang ongezonde coping strategieën door gezonde coping strategieën

Coping is de manier waarop je omgaat met spanningsvolle situaties en is met name gericht op het verminderen van die spanning. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in uitstel gedrag, sociaal gedrag (terugtrekken van familie en vrienden) onafgemaakte zaken en rituelen. Deze strategieën kunnen elkaar negatief versterken.

Verantwoordelijkheid nemen in gedrag kan verhelderend werken en een boost geven aan je weerbaarheid. Pas je levenswijze EN levensritme aan. Let op ongezond gedrag. Vaak weet je zelf heel goed wat er zou moeten veranderen.

⇒ Je VEERKRACHT  vergroten? Download de GRATIS 5 TIPS

#3: Kom in beweging

Fysieke beweging speelt een belangrijke rol in het verminderen en voorkomen van stress. Je hoeft natuurlijk niet perse een intensieve work-out te doen om je goed te voelen (tenzij je dat graag wilt doen). Een half uur of een uur per dag bewegen, buiten je normale routine om, is voldoende. Maak er een gewoonte van.

Mentale beweging krijg je door zaken van een andere kant te bekijken en te zoeken naar andere of betere oplossingen.

#4: Vergroot je sociale netwerk

Een sociale omgeving is de snelste manier om effectief met stress om te gaan. Hoe fijn is het als jij je verhaal kwijt kunt aan iemand die je vertrouwt en hoe fijn is het voor de ander om dat vertrouwen te krijgen. Door te delen creëer je ondersteuning en aandacht waarmee je verbinding maakt.

Is je sociale netwerk klein (geworden)? Maak nieuwe vrienden!

#5: Vermijd onnodige stress

  • Leer nee-zeggen  ⇒ Opkomen voor jezelf ? Download de 8 GRATIS Tips
  • Vermijd mensen die negatief zijn en jou beïnvloeden.
  • Wees op een vriendelijk manier assertief en stel grenzen.
  • Leer van fouten en zie het als een groeimogelijkheid.
  • Richt je dag op een prettige manier in. Let op pauzes en voldoende rustmomenten.
  • Probeer zaken die je niet kunt veranderen te accepteren
  • Bedenk geen excuses om iets niet te doen maar redenen om iets juist wel te doen. Boost daarmee je zelfvertrouwen.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het GRATIS Stress Dagboek !


dit veld niet invullen s.v.p.

 

 

#stress  #beweging  #sociaalnetwerk

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

 

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 

 


Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

 

Comments

comments