Over doelen, dromen en andere bezigheden.

Het is geen geheim dat mensen doelen hebben die er om vragen concreet gemaakt te worden. Eigen dromen volgen en doelen bereiken is ook een basis voor ontwikkeling en zelfvertrouwen. Helaas zijn er ook obstakels die het daadwerkelijk iets kunnen bereiken veelal moeilijker maakt.  Een dag heeft 24 uur en elke minuut kan gevuld zijn zonder dat je aan je eigen doel toe komt. Los van het feit dat je mogelijk je time management zou kunnen veranderen, zijn er ook omstandigheden die je kunnen tegenhouden. Het is dan goed denkbaar dat je uiteindelijk ideeën wegstopt.

Metaforisch zou je kunnen zeggen dat er verschillende koffers zijn waarin je alles opbergt wat te maken heeft met jouw doelen en dromen.  Soms letterlijk.  Waar in een koffer ideeën, dromen, wensen en verlangens zijn opgeborgen,  is er ook een koffer gevuld met  creativiteit, zelfvertrouwen,  vaardigheden, kennis en mogelijkheden.

Een andere koffer bevat jouw ervaringen, gevoelens van teleurstelling, onzekerheid , gebrek aan focus en daadkracht en alles wat je tegenhoudt om je doelen te bereiken. Je neemt af en toe een kijkje in de koffers  maar de inhoud raakt in de war door het steeds veranderen en schuiven. 

Als de koffers  in een hoekje worden gezet op zolder – omdat alles anders verloopt dan je zou willen – vergeet je uiteindelijk de koffers en de inhoud daarvan. Je vergeet ook je gevoelens van spijt.

Hoe is dat bij jou?  Hoe zou het voor je zijn als je ontdekt hoe je je jouw doelen kunt bereiken? Durf jij jezelf af te vragen wat echt belangrijk is? Heb jij de moed om voor jouw doelen te gaan – in kleine en grote stappen –  omdat ze belangrijk zijn en bepalen wie je bent?

 

 

Dat doe je op deze manier !

  • Bepaal voor jezelf je doel (en). Wat zijn je passies. Vraag jezelf af wat echt belangrijk is in je leven en wat je wilt bereiken vanaf nu, een week, een maand, een jaar. Schrijf dit op en focus! Bekijk wat er nodig is voor de verschillende doelen. Bijvoorbeeld: een carrière switch vraagt een andere benadering dan een huis schilderen.
  • Zie het hele plaatje van je doel voor je. Maak het daarna meer specifiek door het hoofddoel in kleinere doelen te verpakken. Bedenk wat je nodig hebt om te ontwikkelen en wanneer je dit wilt hebben bereikt. Maak daarvoor een tijdschema.⇒ Download hier het Gratis Jaarplan.
  • Maak een onderscheid in korte en lange termijn doelen en creëer een deadline. Voor korte termijn doelen is het raadzaam om een tijdlijn te maken die niet langer dan een jaar duurt.
  • Stel jezelf prioriteiten. Als je meerdere doelen hebt maak er dan van 1 een TOP prioriteit. Het willen bereiken van meerdere doelen in eenzelfde periode zorgt ervoor dat je je overweldigd gaat voelen en de kans dat je een doel echt bereikt is dan kleiner. Als je moeite hebt om door te zetten: kies eerst een klein doel om je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Evalueer, inventariseer en wees realistisch. Stel jezelf vragen (en beantwoord ze ook): ‘is wat ik doe het waard om te doen? ‘ ‘Op deze manier?’  ‘Is het de juiste tijd om iets te doen?’  ‘Moet ik deze richting blijven volgen of een andere kant op gaan?’’ Wat is er nog nodig om mijn doel te bereiken?’  Als je hiervoor hulp nodig hebt of feedback: vraag het!
  • Houd je doel(en) in de gaten en ook de tijdlijn. Wanneer je een doel hebt bereikt ben je klaar om je succes te vieren en daarna kun je aan je andere doelen beginnen.
  • Realiseer dat de weg naar je doel hobbelig kan zijn en nooit een rechte lijn. Er zijn ook mislukkingen. Of moeilijkheden en teleurstellingen. Blijf jezelf focussen en laat je niet afleiden. Verander van richting wanneer dat nodig is, maar vergeet nooit jouw doel.

 

 

 

 

 

 

 

Meer focus en minder stress?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het Gratis e-book:

6 TIPS om je focus direct te verbeteren

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

#doelen #bereiken #tijd #indelen #effectief #focus #waardevolle #tips 

 


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

 

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

Comments

comments