Over ASS. Verandering en aanpassing.

De verandering was snel gegaan. Onverwacht. Onvoorstelbaar. Onwerkelijk. Even dacht ze dat op dat moment de wereld ook stil stond en zou wachten op haar reactie. Ze wist niet helemaal zeker of de tijd ook stil had gestaan. Dat misschien de kikkers in de sloot gestopt waren met kwaken en verbaasd naar elkaar keken. En dat de beweging van de golven in de zee ook in een fractie was stilgevallen. Alles was haar moment.

De glazen kruidenpotjes op de plank geven haar een alledaags gevoel van rust. Alsof alles een onderdeel is van een schilderij. Zoals zij zich zelf ook onwerkelijk voelt en de dingen niet echt gebeuren. Of zullen gebeuren. Dat ze bang is dat alles weer verdwijnt voordat ze het vast kan pakken, ook als ze er alleen aan denkt. Het belang van die beleving is onnoemlijk belangrijk voor haar. Het is wie ze is.

Ze heeft kenmerken uit ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Niet voor de volledige diagnose. Wel voor (essentiële) emotionele verwerking. Haar van nature spontane houding maakt overuren als ze wordt geconfronteerd met iets dat onverwacht en overweldigend en vooral echt is. Dat maakt haar soms angstig, letterlijk en ongenuanceerd maar vooral stil want ze weet ook dat een ongeduldige wereld nu eenmaal niet echt op haar wacht. Maar ze is goed geconditioneerd. Ze heeft gestudeerd en geleerd om met haar intellect te werken en ervaringen te parkeren. Daardoor kan ze haar manier van ervaren goed hanteren.

Er zijn ook maar heel weinig mensen die dat van haar weten. Haar ervaring is dat de wereld oordeelt zonder te weten wie een ander is. Dat de wereld niet op haar wacht. Zonder lief te hebben. Zonder de moeite te nemen te kijken wie echt is. Die eenzaamheid, het verdriet en de pijn daarvan voelt ze intens en bijna lijfelijk. Net zoals ze alles intens beleeft. Ze hanteert het wel. Vallen en opstaan en steeds opnieuw beginnen. Omdat ze de hoop nooit verliest. Ze is het meest echte mens dat er is.

 

#ASS #conditionering #leven #lef #troost #hoop #liefde #angst #eenzaamheid #wereld #intellect #gevoel #emoties #gedrag #overweldigend #verandering #onverwacht #onwerkelijk #beleving #nuances #ervaringen #beleven #moeite #hanteren #ongeduld

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

Comments

comments