Over boeken en herinneringen

Vanmorgen klom ik naar de zolder om in mijn boekendozen te kijken. Terwijl ik amper bij de zware dozen kon komen, het is daar maar anderhalve meter hoog en ik moest kruipen, lukte het mij toch om in de dozen te kijken. Ik bekeek de boeken één voor één, maar ik was niet echt ergens naar op zoek. Het uitzoeken en leeghalen van boekendozen heeft zo zijn waarde. Want ineens maakt ik ook een sprong terug in de tijd. De tijd van wanneer ik de boeken heb gelezen en waar ik ze ooit heb gekocht. Of van wie ik ze heb gekregen.

Ik heb tien jaar in Amsterdam gewerkt en daar heb ik vele malen in de kleine huiskamer-boekenwinkeltjes op de grond gezeten om boeken te kiezen en te lezen, to ver na sluitingstijd. Niemand die het erg vond. Het voelt nu bijna therapeutisch om met die boeken bezig te zijn.

De boeken heb ik een tijd geleden met opzet in dozen gedaan. Ik vond het wel even veilig om ze daar te laten en alleen een boek te pakken als ik iets wilde lezen. In de praktijk betekent dit wel dat ik nu overal in huis stapeltjes boeken heb. Maar dat vind ik prima.

Al snel raakte ik verzonken in herinneringen. Twintig jaar geleden, na mijn scheiding, heb ik alle boeken van Gary Zukav gelezen. Gary Zukac is auteur van verschillende spirituele boeken. Boeken van troost. Zijn woorden hebben mij toen bijna aan mijn hand meegenomen. Oefeningen in eerbied, geduld en vertrouwen. Deze boeken liggen bovenop in de doos.

Inmiddels zijn er vele jaren voorbij gegaan. Zijn woorden grijpen nog steeds aan op mijn basis waarden. Nu ik in de boeken lees bekruipt mij ook een onrustig gevoel. Van het weten. En niet weten hoe. Onbekende koers. Vasthouden. Hoop. Begrijpen. Bijna als een cadans.

Ik kwam deze quote tegen van Gary Zukav:

“Reverence is simply the experience of accepting that all life is, in and of itself, of value. The path to reverence is through your heart, and only an awareness of your feelings can open your heart”.

Ik ga diep in gedachten verzonken weer naar beneden. Het leven blijft een constant leerproces.

 

#boeken #leerproces #boekwinkeltjes #ervaringen #ontwikkeling #troost #kennis #woorden #betekenis #herinneringen #weten #hoop #koers #vasthouden #eerbied #vertrouwen #geduld #oefeningen #jaren #leren #waarden #basis #begrijpen #begrip #kiezen #onrust #empathie #mededogen #eerlijk #wereld #familie #gezin #cadans #prioriteit #hart #gevoel #leven #accepteren #gevoelens #paden #jezelf #anderen #gedachten #waardering #zoeken #uitzoeken #tijd

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

Comments

comments