Over herdenken op 4 mei

Mijn opa was joods. Hij heeft de oorlog overleefd omdat hij met een rooms katholieke vrouw was getrouwd en hij in het Amersfoortse niet geregistreerd stond als religieus. Hij sprak nergens over. Het heeft hem zijn leven gered. Dat het een wonderlijk verloop is geweest realiseren wij ons allemaal. Het heeft effect gehad op het leven van zijn zoon, mijn vader. Wij zijn ons altijd bewust geweest dat er met een knip in de vingers alles anders kan zijn en werden daarom erg principieel en bewust opgevoed. Mijn opa was een blijmoedige en introverte man. Hij maakt zich niet zo veel zorgen om triviale dingen. Hij was erg tolerant en humanistisch, maar ook erg gespitst op antisemitisme. Er werd niets ontkend. Er was wel altijd extreme voorzichtigheid. Hij leerde ons de joodse traditites.

Het christelijke gezin van mijn moeder heeft in het verzet gezeten. Vanaf het begin van de oorlog. Ook mijn moeder als twaalfjarig kind met kleine taakjes. Mijn oom, de broer van mijn moeder, heeft in concentratiekampen gevangen gezeten en is uiteindelijk uit Dachau bevrijd. Hij heeft het ternauwernood overleefd. Daar is een boek over geschreven. Hij sprak nooit over zijn gruwelijke ervaringen. De familie van mijn moeder is ernstig getraumatiseerd geworden door het leed op leed dat volgde. Er was altijd het besef dat humaniteit belangrijk is in het leven. Dat wraak, onverschilligheid en intolerantie de mensheid blind maakt.

Toen ik werd geboren kwam ik in een gemixte wereld terecht. En twee jaar later mijn broertje. Het was een gezin met kunst, muziek, religie en geschiedenis. Die kanten zijn uiteindelijk allemaal belicht en hebben een basis gevormd voor herkenning en verantwoordelijkheid, voor mij en de volgende generatie. En die daaropvolgend. Behalve mensen die zelf een tweede en derde generatie zijn van slachtoffers van de tweede wereld oorlog zijn er niet zo veel mensen die dat echt kunnen begrijpen.

Het heeft mij en de wereld om mij heen beïnvloed. Want wat betekent het om als zestienjarige nachtmerries te hebben over dingen die je niet kon weten en zeker niet zelf had meegemaakt. Alsof het in lichaamscellen is opgeslagen en in de baarmoeder al tot je is gekomen. Misschien zelfs al voor de conceptie.

Een meisje dat een concert gaf in Israel en dat er na afloop een oude man naar haar toekwam die met tranen in zijn ogen zei: “ik ken jou’. De man bleek een concentratiekamp overlevende te zijn. Hij had haar nooit gekend kunnen hebben. Dat heeft het meisje maanden bezig gehouden.

Beïnvloeding ook via intolerantie. Want een ander meisje dat door een oudere vrouw in een winkel in Den Haag werd gemolesteerd  omdat zij een sterretje droeg. ‘Ben jij een jood’, vroeg de vrouw, bijna spugend. Het meisje was zo ontredderd. En dit is echt niet zo lang geleden.

De jonge man met een werkgever die, kort geleden zelfs, uit het niets tegen hem zei: ‘ben jij jood’… ( zonder op antwoord te wachten) …’ja dat dacht ik al’… De man was verbijsterd.

Zijdelingse invloed. Zoals de kwetsbare jongen die steeds meer op zijn overgrootvader gaat lijken, die alles ziet en huilt omdat dit gebeurt in de  wereld. In zijn eenvoud kan hij het bijna niet benoemen, maar voelt het wel.

Dat maakt dat je altijd, maar dan ook altijd, je bewust bent om de dingen goed te willen doen. Geen onverschilligheid. Dat je dat ook verplicht bent aan het leven en aan je geschiedenis. Niets is vanzelfsprekend. Het is geen klaagzang waarin je je weg volgt, maar een ode aan het leven. Omdat het je identiteit is.

Op 4 mei is de Nationale dodenherdenking. Ik heb mijn kinderen vanaf jonge leeftijd geleerd om hier aan mee te doen. Zelfs toen ze peuters en kleuters waren en het nog niet begrepen. Ik hoop dat de kracht van het gezamenlijk herdenken zo groot is dat het meer collectief bewustzijn creëert  over verzoening en menselijkheid.

 

 

 

#bewustzijn #herdenken #leven #menselijkheid #mededogen #kracht #collectief #jeugd #verzoening #intentie #identiteit #authenticiteit #moed #durf #invloed #dilemma #onverschilligheid #onderdeel #concentratiekamp #slachtoffers #mensen #ervaringen #trauma #wereld #goedheid #geschiedenis #menszijn #leed #beinvloeding #kinderen #leren #lessen #voorzichtigheid #verleden #toekomst #heden #overleven #antisimetisme #kwetsbaar #zijdelings #huilen #verdriet #religie #verdriet #troost #roomskatholiek #christelijk #klaagzangen #ode #herkenning #verantwoordelijkheid #gezamenlijk #groots #verzet #familie #leed #humanisme #tolerantie

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Deel je mening en laat een reactie achter in het commentaarveld!

 

 

 

Comments

comments