De trip-trap-trip trap en de sigaar

Vroeger ging ik samen met mijn broertje, moeder en opa op zondagse visite naar tante Jeanne in Den Haag. Tante Jeanne was de zuster van mijn opa van moederskant en daardoor was zij mijn oudtante. Zij was kunstzinnig, was ook met een kunstschilder getrouwd geweest en het huis hing vol met allerlei indrukwekkende schilderijen. Ze had geen kinderen. Ik herinnerde mij het schilderij met de twee engeltjes dat aan de muur hing, tussen twee hoge ramen.

Tante Jeanne woonde aan de Juliana van Stolberglaan, in een portiek woning met een stenen trip-trap-trip trap en een mooie voordeur met een glimmende koperen deurknop. Het was een gebouw met veel trappen en het huis had allemaal gangetjes. We gingen er minstens twee keer per jaar naar toe en zodra we er waren ging bijna onmiddellijk de discussie ‘aan’ tussen mijn opa en tante Jeanne, want broer en zus waren aan elkaar gewaagd. Het leek wel een klucht, en dat verliep altijd op dezelfde manier. Ze keken elkaar eerst eens liefdevol aan met bijna identieke donkerbruine ogen, omhelsden elkaar hartelijk maar daarna werd er toch gezellig ruzie gemaakt. Totdat er echt onaardig werd gedaan op een snibbige manier en we allemaal weer weggingen. Het was toen de tijd van ‘visites’ bij oudtantes- en ooms, waar je als kind niet zoveel anders kon doen dan stil zitten en hopen dat je een ijsje kreeg. Meestal gingen we naar de families in Rotterdam op de Molenlaan, daar kon je in de tuin spelen. Maar Den Haag was een ander verhaal, dan ging je op audiëntie.

Het was een mooi huis en in mijn herinnering een beetje deftig ingericht. Wij kregen thee in mooie bloemige kopjes met een goud krullend oor, gesuikerde koekjes en donkere chocolade bonbons met groene sliertjes op een evenzo bloemig schaaltje. De chocola smaakte naar karton en had waarschijnlijk nogal lang in een doosje gezeten. We zaten in onze zondagse kleding op een glanzend gepoetst barok stoeltje te wachten, totdat het bezoek weer was afgelopen.

En toen was er die keer dat we zomaar buiten mochten spelen, op de trip-trap-trip trap. We noemden dat zo omdat we toen het liedje ‘Ik zag een muis”… ‘waar’…’daar op de trap’… eindeloos zongen en daarbij thuis de trap gebruikten om de woorden van het liedje kracht bij te zetten. We mochten naar buiten met de mededeling dat we onze kleding niet vuil mochten maken. ‘Nee hoor, we doen niets’…

Het was ook de tijd van sigaren-, sigaretten- en pijprokende mensen, waarbij de hele kamer blauw stond en er niemand was die zich er aan stoorde. Mijn broertje had van mijn sigarenrokende opa een keer een sigaar met een goudbandje gekregen. In een mooi klein doosje. Met de opmerking erbij dat hij die moest bewaren totdat hij groot genoeg was om de sigaar op te roken. En dat beloofde hij plechtig. Mijn broertje stopte dat doosje in de zak van zijn ‘jekker’ nam het overal mee naar toe, ook naar tante Jeanne, want het was natuurlijk heel stoer om een sigaar te hebben.

We speelden even op de trap, zongen liedjes en na een tijdje had mijn broertje ineens het idee opgevat om die sigaar te gaan roken. Misschien was hij wel op het idee gekomen omdat er binnen bij de tante ook flink werd doorgerookt. Hij had lucifers meegenomen, stak de sigaar aan en rookte die helemaal op. Zittend op een van de treden van de steile trap. Als ik er aan terug denk kan ik nog steeds de geur ruiken.

Maar er kwam natuurlijk grote consternatie omdat mijn broertje erg misselijk was geworden en moest overgeven op de trap en in het deftige huis. Dat werd een enorme troep. Ik kreeg ongelooflijk op mijn kop omdat ik niks had gedaan om het roken van de sigaar te voorkomen en mijn opa die stiekem gniffelde zei dat we zijn broekspijpen maar beter konden dichtbinden. Wat ook een echt goed idee was, zo bleek. Mijn moeder was heel boos, onze kleding was vies geworden en het was de laatste keer dat wij op de trip-trap-trip trap hadden gezeten. Overigens meteen ook de laatste visite bij tante Jeanne, want zij wilde ons niet meer zien.

 

#kindertijd #visite #tantes #ooms #bezoekjes #sigaar #roken #herinneringen #deftige #straat #DenHaag #buitenspelen #mooiweer #schilderijen #kunst #kunstzinnig #barok #chocolade #sigarendoosje #sigaarmetbandje #zondagsekleding #trap #spelen #huis #statig #portiek #traptreden #jekker  #zingen #liedjes #geur #stoer  #indrukwekkend #jongeleeftijd  #beleving #bloemetjes 

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

Comments

comments