Over kleuren

Een paar weken geleden was ik in gesprek met een wijze dame. Het gesprek was op mijn verzoek, niet om over koetjes en kalfjes te praten, maar over mijn eigen levenszaken. Een aantal keer per jaar doe ik dat omdat ik graag reflectie wil over wie ik ben en wat ik doe. Ik was toch stiekem een beetje zenuwachtig want zij is een dame die mij terugtrekt naar de aarde als ik denk dat ik zweef. En mij vertelt: ‘Je weet hoe conditionering werkt he’, ‘je gaat bijna geloven wat je denkt’. ‘Niet projecteren en ook niet laten projecteren’.

‘Je bent eigenlijk best veelzijdig’, sprak ze na een kwartier. En ze noemde al mijn kwaliteiten op. Ik keek wat gegeneerd en reageerde er niet op. Het gesprek ging weer verder over andere zaken. Wat ik doe in mijn praktijk en met mijn muziek.

Ze benoemde voor de tweede keer mijn veelzijdigheid en keek mij indringend aan. Opnieuw gaf ik geen reactie en ging weer over op andere onderwerpen. We spraken over appeltaart met slagroom en ijs. Over blauw. En knus. Dromen en verlangens. Over pleisters. Over ‘vakjes’ en ‘bakjes’, ‘moetjes’ en ‘voetjes’. Ook de ernstigere zaken kwamen naar voren. Dat iedereen om mij heen dood ging. Dat ik een rechtszaak heb gevoerd tegen een stalker. En over negatieve woorden die terugkomen in mijn dromen als paars knipperende neon letters. Toen ze voor de derde keer mijn veelzijdigheid ter sprake bracht en ik weer geen antwoord gaf, stopte zij met praten en keek mij een tijdje aan.

‘Eerst dacht ik dat het toevallig was, maar je reageert niet op veelzijdigheid’, sprak de wijze dame. Ik voelde hoe er zich een kramp in mijn buik vormde die via mijn borst naar mijn strottenhoofd kroop. Mijn zwakke plek. Ik realiseerde mij echt wel dat ik mijzelf hiermee saboteerde. En op de een of andere manier gaf ik uiteindelijk toch bevestigend antwoord: ‘Ja, ik ben veelzijdig’. ‘Hoera’, riep ze. Weet je ook nog wie je bent en wat je ‘kleuren’ zijn, vroeg ze daarna. En ik werd stil. Want dit is wat ik zeg tegen elke client die bij mij komt. Hoe belangrijk het is dat je kunt erkennen dat je iemand bent. Wat maakt nou dat je bent wie je bent? Ik vraag dit ook aan mensen die ik tegenkom in mijn leven, vroeger of later. Altijd.

Ik zie het om mij heen. Begeesterde mensen die prachtige ‘kleuren’ hebben en de wereld iets te vertellen hebben. Maar die zich soms laten leiden door ontgoocheling en vakkundig een verbloemende vorm gebruiken om die interne wereld te maskeren. Eigenlijk vastzitten in een fantasie wereld. De echte wereld ziet hen niet. En zij zien zichzelf niet. Daar zijn ook prachtige songteksten over geschreven.

Ik zie mijzelf zeker wel en vind het tegelijkertijd moeilijk om aan mijzelf te erkennen dat ik kwaliteiten heb en ook wel eens twijfel daarover. Omdat ik hoge eisen stel aan mijzelf of misschien wel omdat er aan mij hoge eisen zijn gesteld in mijn leven. Hierdoor kan ik wel eens verstrikt raken in de hoeveelheid woorden die ik gebruik.

‘Nee, je plakt nergens pleisters van hoogmoed overheen’ , aldus de wijze dame. ‘Je doet iets aan je twijfel en je onzekerheid, anders zou je hier niet zijn’. Ze keek mij vriendelijk aan. ‘Maar je vergeet wel je ‘kleuren’ te koesteren. Je kwaliteiten. Je veelzijdigheid. Dat is jouw identiteit die je helpt om met die twijfel en onzekerheid in de wereld om te gaan en om daarmee anderen te helpen. Laat die ‘kleuren’ spreken in je leven’. Dat was de belangrijkste boodschap van die dag. ‘Kleuren’ koesteren.

Daarna dronken we thee. Ze keek mij lachend aan. ‘Dat viel niet mee he’, zei ze. …Hmm hmm… zei ik’

 

 

#kleuren #talenten #schoonheid #veelzijdigheid #kwaliteiten #kunst  #wereld #muziek #kennis #spreken #ontplooien #ontwikkelen #zien #kijken #luisteren #leren #doen #woorden #twijfelen #erkennen #vriendelijkheid #indringend #leven #helpen #jijzelf #anderen #hoogmoed #onzekerheid #boosheid #ontgoochelingen #doorzettingsvermogen #inzichten #boodschap #identiteit #karakter 

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied  unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

Comments

comments