Over geluk en authenticiteit

Maar al te vaak proberen we iedereen te laten zien dat we perfect zijn, in de hoop dat we worden gewaardeerd en geaccepteerd. We willen voldoen aan de verwachtingen en wensen van anderen. We kunnen eindeloos investeren in liefde en vriendschappen, zonder dat het iets toevoegt aan ons leven. We ontwikkelen please-gedrag om bevestiging te krijgen voor zelfvertrouwen, en zijn ons niet altijd bewust van wat wij zelf nu eigenlijk willen. We stoppen energie in dingen die ons niet gelukkig maken.

Authenticiteit

Authenticiteit is een aspect van het psychologisch welzijn en omvat vitaliteit, zelfwaardering en coping vaardigheden. Het is handelen in overeenstemming met echtheid en wordt ook zelfbeschikking genoemd. Zelfbeschikking wordt gerangschikt in de drie psychologische basisbehoeften, samen met competentie (goed zijn in wat je doet) en een gevoel van verbondenheid (betrokkenheid)  

Een positief en gelukkig leven wordt dus beïnvloed door de manier waarop je je gedraagt en waar je de aandacht op richt.

 

 

When you stop chasing the wrong things, you give the right things a chance to catch you !

 

Door je te richten op dingen die je niet gelukkig maken, zie je de dingen die je wel gelukkig maken over het hoofd. Dit heeft dus effect op je zelfbeeld, zelfwaardering en zelfvertrouwen.

 

Download hier de GRATIS e-Course om je mindset in vorm te krijgen

 

Onderstaande tips helpen je om grip te krijgen op positief gedrag en een gelukkiger leven te creëren.

#1:  Jezelf zijn

Jezelf zijn is kiezen voor jezelf. Verander niet in iemand die je niet wilt zijn omdat anderen dat prettiger vinden. Maak geen vergelijkingen, er zullen altijd mensen zijn die in jouw ogen mooier, leuker of succesvoller zijn. Wees je bewust van je sterke en minder sterke kanten zijn.

#2: Focus op wat je echt wilt

Concentreer je op wat je echt wilt,  niet op wat je niet wilt. Maak een helder onderscheid hierin. Focussen op wat je echt wilt geeft positieve energie

#3: Zoek het geluk in jezelf

Geluk is kostbaar en zie je terug in die dingen waarin jij voldoening vindt. Zoek het niet bij anderen of in materiële zaken. Geluk is liefde, tevredenheid en werken aan je passies.

#4: Liefdevolle relaties

Breng tijd door met mensen die bij je passen. Of het nu gaat om vriendschappen of liefdesrelaties, iemand die jou belangrijk  vindt maakt tijd en plaats voor je. Je hoeft niet voor een plekje te vechten. Liefdevolle relaties voegen positieve energie toe aan je leven. Echte relaties bestaan uit respect, waardering, eerlijkheid en wederkerigheid

#5: Open staan voor nieuwe relaties

Je kunt in het verleden zijn gekwetst door anderen. Maar niet iedereen is hetzelfde. Iemand kan je op de proef stellen,  van een ander leer je iets. Belangrijk is dat iemand het beste in je naar boven haalt. Spiegel jezelf in anderen.

#6: Laat anderen zien hoe het echt met je gaat

Durf je kritiek te krijgen? Durf je pijn of teleurstelling te voelen zonder dat je dat meteen weg stopt? Je emoties laten zien betekent dat je laat zien wie je echt bent.

#7: Fouten maken

Je leert het meeste over jezelf als je fouten maakt in je leven. Mislukken en het opnieuw proberen betekent dat je meegaat met de dynamiek van het leven. Liever spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan de rest van je leven spijt hebben van de dingen die je nooit hebt gedaan.

#8: Jezelf aan anderen uitleggen

Jezelf verklaren of uitleggen aan anderen, het brengt je verder van je authentieke zelf. Alsof je een excuus zoekt voor wie je bent en hoe je denkt. Mensen die dicht bij je staan hebben het niet nodig, mensen die verder van je af staan vinden het niet belangrijk.

#9: Accepteer geen negatieve benadering van anderen

Weiger je normen te verlagen om tegemoet te komen aan anderen, omdat anderen je niet willen begrijpen of weigeren naar een ander niveau te klimmen.

#10: Verantwoordelijkheid nemen voor eigen problemen

Er is niemand die tegenslagen soepel verwerkt.  Overstuur raken, verdrietig zijn en gekwetst worden, het hoort allemaal bij het leven. Wanneer je anderen de schuld geeft voor mislukking of teleurstelling, ontken je je eigen verantwoordelijkheid.

#11:  Eerlijk zijn tegen jezelf

Wees altijd eerlijk tegen jezelf. Ontwijken, bagatelliseren, ontkennen? Jij bent de enige persoon waar je altijd op kunt rekenen.

Als je voelt, ziet of weet dat een ander niet eerlijk is, accepteer dat. Het is de waarheid waarin de ander wil leven.

#12: Zelfmedelijden

Klagen en zelfmedelijden hebben is zinloos. Doe iets of laat het achter je. Je kunt niet altijd kiezen voor wat er in je leven gebeurt . Wel hoe je er mee om wilt gaan. Blijf je niet afvragen waarom nou precies jou iets moe(s)t overkomen. Zelfmedelijden kan een excuus zijn om niet verder te hoeven kijken.

#13: Wedijveren

Het leven is geen competitie tussen jou en de hele wereld. Jouw ontwikkeling is jouw kracht. Wedijveren is niet alleen vechten met je zelf, maar ook tegen je zelf.

#14: Richt je op de toekomst

Natuurlijk is het verleden een onderdeel van wie je nu bent geworden.  Maar als je steeds terug kijkt of spijt hebt, belemmer je jezelf om een nieuw hoofdstuk te starten. Elke dag is een nieuw begin. Waardeer je ervaringen van het verleden en richt je op de toekomst.

#15: Dankbaarheid

Bedenk je wel eens hoe fantastisch het is om elke dag een nieuw begin te kunnen maken? Elke dag is iets om dankbaar voor te zijn.

  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct het GRATIS Inspiratie Boek !


 

dit veld niet invullen s.v.p.
 

#geluk #authenticiteit #mindset 

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

 

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

Comments

comments