Over uitputting, desillusie en gezondheid

Het is gemakkelijk om gevoelens van prikkelbaarheid en uitputting te wijten aan een onvermijdelijke bijkomstigheid van gebeurtenissen in leven, werk en carrière;  “ Het is nu eenmaal zo”, “ ik moet sterk zijn en doorgaan” en “ ik ben altijd een doorzetter geweest”.  Het negeren van de werkelijke oorzaken van het gevoel van uitputting kan maanden of soms jaren duren en nadelig zijn voor welzijn, productiviteit en gezondheid.

Burn-out is een staat van volledige uitputting als gevolg van langdurige, chronische stress.  Siobhán Murray, psychotherapeut  (Dublin), definieert burn-out als “een gevoel van hulpeloosheid, desillusie en volledige uitputting”.  Deze factoren versterken elkaar en vormen een vicieuze cirkel.  Burn-out kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, werk of opleiding.

 

“Burnout is what happens when you try to avoid being human for too long”

Michael Gungor

De belangrijkste symptomen

# Slapeloosheid

# Chronische vermoeidheid (energieverlies),

# Vergeetachtigheid (verminderde concentratie, aandacht)

# Verhoogde gevoeligheid voor ziekte (immuunsysteem)

# Verlies van eetlust

# Angstgevoelens

# Depressie en woede

# Gevoelens van cynisme en zelfkritiek

 

Symptomen die op zichzelf staan, zijn vaak beheersbaar. Maar wanneer ze tegelijkertijd voorkomen, in mindere of meerdere mate, kan dat zorgen voor fysieke en mentale uitputting.

Wanneer je een burn-out hebt is er geen keuze meer en moet je werken aan je herstel. Je kunt dan de klachten en gevoelens niet meer negeren. Soms geeft dat een enorme desillusie. Maar een burn-out gaat niet over schuld. Tenslotte heb je je altijd goed ingezet, hard gewerkt en je best gedaan.

Burn-out is hét signaal dat je iets moet gaan veranderen. Herstellen van een burn-out is van essentieel belang voor je gezondheid. Met een leefstijl programma op maat kun je nieuwe perspectieven ontwikkelen en daarmee je toekomst veranderen.

 

Heb jij een gevoel van burn-out ? Neem tijd om opnieuw de verbinding te maken met jezelf

 

Kijk hier voor de programma’s. (Elk programma wordt op maat gemaakt)

Download hier de GRATIS:  5 Tips voor meer Veerkracht

Vraag hier een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan

 

 

#burn-out  #stress  #depressie  #vermoeidheid  #werk  #angst  #isolement

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

 

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


Comments

comments